Location: Zürich, Switzerland
City population: 602,062
Project duration: 2001 - 2002
Project cost: Above 4 000 000 EUR
Financing source(s): Public local authority's budget

MFO park

MFO (Maschinenfabrik Oerlikon) park

MFO park is one of the green infrastructures in the city of Zurich. Instead of designated space between paved streets, MFO-Park uses the structure of an old factory building as its skeleton, taking the form of a multilevel building that seamlessly fits into the surrounding structures. The basis for MFO-Park comes from an old industrial building which used to be a weapons production and testing complex. MFO has received a series of awards, including recognition as the “Most Innovative Contemporary Park or Garden”– a prestigious designation from the European Garden Heritage Network (Ref 1).

Urban setting

  • External building greens
    • Green walls or facades
  • Parks and (semi)natural urban green areas
    • Pocket parks / neighbourhood green spaces

Key challenges

  • Climate action for adaptation, resilience and mitigation (SDG 13)
  • Cultural heritage and cultural diversity
  • Green space, habitats and biodiversity (SDG 15)
  • Regeneration, land-use and urban development

Main beneficiaries

  • Citizens or community groups
  • Disadvantaged groups
Project objectives
o Create a green space within the city o Increase the biodiversity of the area o Create a place for relaxing and leisure o Aesthetics o The project was a part of the Zurich-Nord project to create a modern Zurich city. (Ref 1,3)
Implementation activities
MFO-Park uses the structure of an old factory building as its skeleton, taking the form of a multilevel building that seamlessly fits into the surrounding structures. The park consists of a series of vertical walls. The vertical walls are semi-transparent, formed by a variety of species of vines which grow on and latch onto the steel cables, creating the frame. MFO-Park also incorporates an elaborate irrigation system. The water goes to a planting pit and then pumps into the plants on the upper level (Ref 1). The large “Park-Haus” is a double-walled steel-framed construction, 100 m (330 ft) in length, 35 m (115 ft) in width and 17 m (56 ft) high, reminiscent of a conservatory without glass. It is covered by a trellis (or treillage) and covered with climbing plants, resulting in a space that is filled by ever changing light, shadow and smells. The large hall space is broken up by four plant-covered wire chalices. The water basin planted with irises is located in a sunken area. (Ref 3)

Type of initiating organisation

  • Local government / municipality

Management set-up

Government-led

Participatory approaches/ community involvement

  • Unknown
Details on the roles of the organisations involved in the project
The area belongs to the City Council and the project was designed by the architects Burckhardt + Partner and landscape architects Raderschallpartner. (Ref 2)
Project implemented in response to ...
... an EU policy or strategy? Unknown
... a national policy or strategy? Unknown
... a local policy or strategy? Yes
Zurich Nord Project Plan: in building a sustainable business oriented developed city (Ref 3)
Expected impacts
  • Climate action for adaptation, resilience and mitigation (SDG 13)
  • Cultural heritage and cultural diversity
  • Green space, habitats and biodiversity (SDG 15)
  • Regeneration, land-use and urban development
Details on impacts and indicators used Number of vines installed, amount of CO2 captured, total area of green space, number of locals using the space, number of plant species introduced. (Ref 1,2)

Presence of formal monitoring system

Unknown

Presence of indicators used in reporting

Unknown

Presence of monitoring/ evaluation reports

Unknown

Availability of a web-based monitoring tool

Unknown
  • MFO Park, Zurich
    MFO Park, Zurich
    License: 
    Jakob Rope Systems, retrieved 28/09/2018

 

Disclaimer: The data collection was carried out between June and August 2017, the information presented has not been updated afterwards.